Brâncuşi din Eternitate

Brancuşi from Eternity / Brâncuşi din Eternitate
2014 / 104 min / Romania
 
Scenariul Radu Aneste Petrescu, Pascal Ilie Virgil
Regia Adrian Popovici
Imagine Cristian Gugu
Montaj Marian Ene
Muzica Vlady Cnejevici, Adrian Popovici
Producător Adrian Popovici, Cornelia Paloș / Artis Film România
Distribuţie  
Brâncuşi Ioan Andrei Ionescu
Marin Etu Aleandru Potocean
Milarepa Claudiu Bleonţ
Martha Iulia Verdeş
 
Sinopsis

Trei perioade  de timp, trei poveşti, trei planuri şi trei personaje  construiesc intriga filmului “Brâncuşi din Eternitate”, poveste care încearcă să zugravească personalitatea sculptorului Constantin Brancuşi. Povestea principală este cea despre Brâncuşi în perioada lui de maturitate, atât fizică cât şi creativă. Este perioada care urmează sosirii lui la Paris, perioada prieteniei cu Modigliani dar şi a relaţiei cu Martha, unul dintre modelele lui, poate chiar modelul lui preferat. A doua poveste este a lui Marin Etu, un student la Arte plastice, în Bucureşti, în perioada instaurării regimului comunist. Din cauza unor critici aduse unora dintre membrii Academiei Romane care au refuzat moştenirea pe care Brâncuşi ar fi vrut s-o lase statului roman, este condamnat la 13 ani de detenţie. După ce este eliberat, Securitatea îl obligă să falsifice multe din lucrările lui Brâncuşi. A treia poveste îl are în centrul ei pe Milarepa, un mare învăţat ce a trait în sec. al XII-lea în Tibet. Milarepa e evocat de multe ori de Brâncuşi, mare admirator al învăţăturilor sale, dar şi de Marin Etu.

Milarepa este liantul dintre  sculptorul Brâncuşi  şi falsificatorul Marin Etu, liantul dintre destinele lor. “Brâncuşi din Eternitate” este un film despre căutarea adevărului şi a perfecţiunii în artă, dar şi despre dezamăgirile provocate de nerealizări. Este, însă, şi un film despre cel care le influenţează vieţile până în clipa trecerii în singurătate…Milarepa.
 

Regizor, scenarist, membru în formații de muzică rock, Adrian Popovici  s-a născut la Timișoara în 1958. În perioada anilor 80’  a cântat alături de trupe de calibru din scena muzicală românească și din străinătate cum ar fi :”Timpuri Noi”, “Cargo”, “Progresiv TM” si “Classics”. A semnat regia  celui de-al doilea film „Un acoperis deasupra capului(2008)” film selecționat la multiple festivaluri, printre care Varsovia, Manheim-Heidelberg, Wurtzburg, Bradford,Cairo, Munchen și Regensburg . În 2010 a scris, regizat și produs lungmetrajul „Eva” care, de asemenea, a fost selecționat la Cairo, Mons, Moondance, Monaco aici primind și premiile pentru Cea mai bună muzică și Cea mai bună imagine, în țară fiind premiat la Festivalul Național de film 2011 cu premiul pentru Cea mai bună scenografie, Cele mai bune costume și Cel mai bun machiaj, iar în 2012 Toţi copiii Domnului (selecţie London-Portobello Film Festival şi CineBogota IFF).